Hamsi

NIST tarafından 2008 yılında başlatılan ve 2012 yılında sha-3 olarak sunulacak şifreleme algoritma yarışması için finalistler birkaç gün öncesinde belli oldu. Finalistler arasında BLAKE, Grøstl, JH, Keccak, ve Skein mevcut.

Sunulan çalışmalar arasında 2. tura kadar gelmiş ancak finale kalamamış bir çalışma var ki kendisi dikkatimi çekti. Tamamen rastlantısal olarak karşılaşmamla ile birlikte hakkında pek fazla haber/bilgi olmaması dikkatimi çekmedi değil. Çalışmanın adı Hamsi, Özgül Küçük tarafından geliştirilmiş. Web sayfasında yazdığına göre Grindahl and Serpent algoritmalarını kullanmakla birlikte o alandaki yeni fikirleri de içerisinde barındırıyor. Kriptoloji konusunda derin bir bilgi birikimine sahip olmadığım için konu hakkında kapsamlı bir yazı yazamayacağım ancak eğer ilginizi çekiyorsa, bahsedilen algoritmaların analizleri ve tasarımları birkaç google araması ile ulaşılabilir.

Uluslararası bir  yarışmada böyle bir başarının elde edilebileceğini ve bu tür şeylerin yapılabileceğini görmek güzel, aynı zamanda takdir edilesi. Umuyorum ki ileride bu alanda çok daha iyi konuma gelinecektir.

Yorum bırakın